zondag 30 januari 2011

Een warm welkom

Op de ramen van voorschool Stella Nova in Stockholm is van verre te zien dat er een nieuw kind de school gaat bezoeken: De foto’s van Aisa en haar ouders hangen groot op de ramen. Bij de deur staat haar mentor Alex te wachten. De mentor is 5 jaar en zal Aisa van 2 wegwijs maken de komende weken. Net zolang totdat Aisa aangeeft, dat het niet meer nodig is. Een paar dagen geleden heeft hij haar een zelfgemaakt boekje gegeven, met foto’s van activiteiten en spulletjes waarvan hij denkt dat het leuk is om te weten dat Stella Nova dat in huis heeft.  Er zitten ook foto’s van de begeleiders in en natuurlijk van de mentor zelf.

Fijn, er komt een nieuw kind!
Telkens wanneer er een nieuw kind aangemeld wordt op Stella Nova gaat dezelfde procedure van start. De leerkracht van de 5 en 6 jarigen vertelt in de kring dat er een nieuw kind gaat komen en vraagt wie van de kinderen dit keer mentor wil zijn. Het animo is groot, kinderen vinden het fijn om voor een ander te mogen zorgen en een warm welkom te geven. Niet alle kinderen kiezen hiervoor, sommigen hebben genoeg aan zichzelf. Een aantal kinderen is ervaren mentor en heeft het al een paar keer mogen doen.

Vertel eens...
Nevelle Harper, directeur van Stella Nova, gaat ruim van te voren op huisbezoek. Stella Nova staat in een kleurrijke wijk. Deze huisbezoeken zijn doorgaans een gezellige meeting met opa, oma, ooms, tantes, ouders, broers en zussen. De belangrijkste vraag aan de familie is ‘Vertel eens, wat voor kind is jullie kind?’ En met een schat aan informatie over spelen, eten, familieleden en troosten gaat Nevelle terug naar school. De ouders krijgen het verzoek een A4 vol te plakken met foto’s van alles wat belangrijk is voor hun kind. Deze platen komen heel divers terug: Bij het ene kind zie je veel speelgoed, bij een ander de huisdieren en een derde plaat zit vol familieleden en vriendjes. Deze A4tjes worden gelamineerd op ooghoogte aan de wand gehangen in het lokaal waar het kind komt. Aan een ringetje, zodat het te allen tijde bekeken kan worden en meegenomen naar bijvoorbeeld de kring of een knuffelhoekje. Deze kaarten geven volop informatie en hebben al vaak dienst gedaan om te troosten of een leuk gesprek aan te gaan.

Rituelen
Op de eerste schooldag gaan de mentor en een leerkracht van Stella Nova het kind en zijn ouders thuis ophalen. Op de tweede schooldag staan mentor en leerkracht halverwege. En op de derde schooldag staat de mentor bij de deur het kind op te wachten. Mooie rituelen om de overgang te versoepelen. In de hal hangen foto’s van de mensen die in de groep werkzaam zijn, met een toelichting. Ouders, mentor en kind komen binnen: Jassen mogen uit, overschoenen aan: het spelen en werken op Stella Nova kan beginnen.
Welkom!

(c) Wilma van Esch
Wilma van Esch (1966)  is projectleider van het expertisecentrum E.G.O. Nederland, eindredacteur van het tijdschrift Egoscoop en voorzitter van het docentennetwerk Jonge Kind. Zij verzorgt (inter-)nationaal  lezingen, tweedaagses, studiereizen, trainingen en workshops voor leerkrachten,  schoolleiders en docenten HBO.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten