woensdag 25 april 2012

Het zit als gegoten...

 In haar TedXTalk vertelt Hedy Schleifer het Jiddische verhaal over een man die bij een kleermaker zijn kersverse kostuum op komt halen. Het pak trekt aan alle kanten en zit onprettig. Als de man hier wat over zegt, deelt de kleermaker hem mee dat het pak wel goed zit, maar dat hij zijn armen en benen verkeerd houdt. Hij helpt de man op weg, ellenbogen omhoog, handen omgekeerd, voeten naar binnen gedraaid, knieën lichtjes gebogen. En ja, het pak zit als gegoten.

De man rekent af en wandelt onwennig en onhandig naar buiten. Op straat lopen twee vrouwen die hem geboeid nakijken. ‘Toch knap’, zegt de een tegen de ander, ‘dat die kleermaker voor zo’n misvormd lichaam nog een passend kostuum weet te maken!’ 

Hoe zit dat met ons…? Waar plooien wij ons in slecht zittende kostuums? Waar gaan we door met ons aanpassen aan systemen, terwijl we weten dat het niet goed voor ons is?

Durven we de kleermaker te vertellen dat hij niet wijs is, dat hij beter naar ons mag kijken en zich mag ontwikkelen in het maken van passende maatkostuums. Durven wij te vragen naar wat we nodig hebben?  Gewoon omdat wij mooi, kloppend en de moeite waard zijn?

Ik gun ons veel spiegels en eerlijke mensen om ons heen. Maar ik gun ons vooral veel gevoel en gezond verstand waarmee we beseffen wat we werkelijk nodig hebben: een pak dat ons past en een kleermaker die de kunst van het maken verstaat!


©Wilma van Esch

1 opmerking: