dinsdag 11 juli 2017

Het is maar hoe je 't ziet! (Uit onderzoek blijkt...)

"Een professor demonstreert voor een volle zaal de werking van alcohol. Hij heeft twee glazen. Eén gevuld met water, één met alcohol. In zijn handen twee spartelende wormen die hij in de glazen gooit. De worm in het water kronkelt en zwemt. De worm in de alcohol lost op voor de ogen van het publiek. 'Wat wil ik je hiermee laten zien?' vraagt de professor aan de zaal. 'Dat alcoholisten nooit last van wormpjes hebben!' roept iemand lachend terug".*

Vanochtend las ik in de Volkskrant over de heilzame werking van koffie. Koffiedrinkers zouden langer leven. Heerlijk, die samengevatte onderzoeken, weergegeven in behapbare quotes en krantenkoppen. Geen verdieping of achtergronden lezen. Gewoon benutten van wat je ziet voor dat wat je wilt zien en wat jou past en versterkt. Zodat je met een schoon geweten door kunt gaan met wat je doet. Of zelfs denkt te kunnen verantwoorden wat je doet.
Ben jij je bewust van jouw eigen 'wormenverhaal'? Van de kunst van jouw geweten om inzichten lekker naar je eigen hand te zetten en daar heerlijk ontspannen op door te leven? Ik schrik er soms echt van. Het gemak waarmee we 'feiten' plooien naar onze werkelijkheid en zelfs niet meer meenemen wat de onderzoeker werkelijk heeft ontdekt. Maar ook de perspectieven, kijkwijzen (en opdrachtgevers!) van onderzoekers in een groter geheel plaatsen en kijken wat drijfveren en mogelijke blinde vlekken zijn.
Ik schenk mezelf nog maar een koffie in en troost me met de gedachte dat wormpjes in mijn lijf weinig kans van overleven hebben 😉.

©Wilma van Esch

* Bron wormenverhaal: de stokoude bestseller 'Niet morgen maar nu' W. Dyer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten