zondag 30 januari 2011

Portugal

Op de school van mijn zoon vinden ze het belangrijk dat kinderen in groep 7 thuis werkstukken leren maken. Een begeleidende brief voor ouders, een einddatum en een werkstukwijzer kregen we mee. Weerbarstig kind, overenthousiaste moeder en die combinatie op een zonnige woensdagmiddag terwijl voetbal ook heerlijk zou zijn.
Portugal, was het verplichte land waar wij ons druk om mogen maken. De bieb heeft boeken, internet heeft veel sites, als je de Wikepedia pagina uitprint en er wat plaatjes bijplakt is het klaar en kun je buiten spelen. Hoe maak je dit betekenisvol voor je kind?
Gelukkig was er iemand bij ons aan het klussen die op huwelijksreis naar Portugal was geweest en ons ‘prettige’ gesprek aanhoorde. “Hee Portugal, daar ben ik geweest”. Zoon keek verrast op en zei: “En… wat was daar leuk aan?” “Tja”, dacht klusser hardop “Eigenlijk viel het een beetje tegen, niet zoveel. Maar het was onze huwelijksreis, dus het was toch heel leuk”.

Werkstukwijzer
We worden bepaald niet wijzer van de werkstukwijzer. Voorwoord. Vertel waarom je dit onderwerp gekozen hebt en wat je er graag van wilt weten. “Het moest. Niks”.
Dan maar door naar de hoofdstukindeling en al zwetend en balancerend op het randje van ergernis werken we ons door de boeken en de vragen. Ik begin Portugal te waarderen en overweeg een vakantie. Bij zoonlief komen ook wat vragen op: hij is erg benieuwd hoe die Portugezen erbij zijn gekomen de wereld over te reizen en daar hun vlaggen te planten. Maar ook vraagt hij zich af waarom veel mensen in Portugal hun middelbare school niet afmaken en niet gaan studeren. Ik voel aanknopingspunten voor onderzoek én een beetje betrokkenheid, maar helaas: de afgesproken tijd is verstreken en daar houdt mijn zoon zich strikt aan. Wordt vervolgd, we hebben nog een maand.

Wilma van Esch (1966)  is projectleider van het expertisecentrum E.G.O. Nederland, eindredacteur van het tijdschrift Egoscoop en voorzitter van het docentennetwerk Jonge Kind. Zij verzorgt (inter-)nationaal  lezingen, tweedaagses, studiereizen, trainingen en workshops voor leerkrachten,  schoolleiders en docenten HBO.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten