Esther, student P&A, vroeg zich tijdens de minor Persoonlijke en Professionele ontwikkeling af of zij op bijstandsniveau zou kunnen leven. Het leven van samenlevende studenten is kennelijk rijker. Samen met haar vriend besloot zij deze onderzoeksopdracht voor de minor een maand uit te voeren. Ter voorbereiding op deze maand zocht ze uit wat het budget zou zijn, wat besparingsmogelijkheden zouden kunnen zijn en ging ze in gesprek met mensen in de bijstand en mensen die gebruik maakten van de Voedselbank. Op een weblog hield ze haar proces bij.
Douchen werd beperkt, met timer, maar ook niet meer dagelijks. Computergebruik: zoveel mogelijk op de opleiding, maximaal een uur per dag thuis. Het voedselpatroon werd aangepast: aanbiedingen, voor meerdere dagen koken. Maar er waren ook lastiger zaken: Een sollicitatiegesprek waarbij de reiskosten aantikten en eigenlijk nieuwe kleding wenselijk zou zijn. Een verjaardag, waarbij veel vrienden kwamen. En telkens weken Esther en haar vriend niet af van het budget. Het werd een sport om zo zuinig mogelijk aan te doen, te genieten van meevallers. Maar ook gefrustreerd te raken van onverwachte tegenvallers. En ruzie te krijgen wanneer de ander zich net wat meer luxe permitteert terwijl dat eigenlijk niet meer past.
Esther heeft meegeholpen bij de voedselbank en indringende gesprekken gevoerd met mensen. Ze bemerkte dat ze veel vooroordelen had en schrok van het feit hoe mensen ongewild en onbedoeld in de schulden konden raken.
Het eindproduct van Esther is een gedrukt boek, waarin haar weblog, bonnetjes, foto’s een mooie plek hebben gekregen. In haar dossier laat ze zien hoe veel impact dit project op haar denken en handelen heeft gehad. ‘Ik weet dat ik het zou kunnen, dat is een geruststelling’, schrijft ze, ‘maar wij hadden een einddatum. Het gevoel dat je niet weet of en hoe je eruit komt is vreselijk. Ik weet nu ook dat het je veel makkelijker kan overkomen dan je zelf denkt. Het is lang niet altijd eigen schuld’.
Praktijkvoorbeeld uit de Minor Persoonlijke en Professionele ontwikkeling / Fontys Pabo Eindhoven - Tilburg
© Wilma van Esch
Fontys Hogescholen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten