zondag 5 juli 2015

Rupsje Nooitgenoeg ~ twee maanden Mallorca


Kwart voor 4 ’s nachts.  De nacht is zwoel, over de straten fietst een enkele uitgaander richting huis.  Als we de volumeknop van de radio open zouden gooien, zou 538 een party-sfeertje de auto in knallen. Gelukkig blijft het achtergrondmuziek. We zijn op weg naar de luchthaven. Haar opgewonden nieuwsgierigheid zindert door de auto. Kennelijk zijn er nog volop mensen wakker,  er wordt geappt. Ze praat honderduit. Alsof we dit uurtje in de auto alvast een voorsprong gaan nemen op elkaar twee maanden niet zien.

Ik heb niks hoeven doen, de koffer ligt gepakt en wel in de auto. Ingecheckt en tickets geprint. Paspoort in de handtas. Zelfstandig, negentien, de wereld lacht haar toe. En zij blijft het gretige rupsje nooitgenoeg wat het leven in de volledige breedte wil leven. Altijd. Diep sociaal bewogen én feestbeest. Voor mij twee uitersten, voor haar logische verlengden.

Ik hoor verhalen over hoe zij straks zullen wonen en slapen, een grote groep in een slecht verzorgd appartement. Zeven dagen werken, idiote spelregels. Het beeld van de woonsituatie van Polen in de champignonwereld schiet door me heen. Tja, hoeveel keuze heb je. De macht van de ondernemers. En het voor weinig willen wonen met elkaar. Ik hoop dat de groep zich met elkaar bewust is van hun gezamenlijke kracht. En zich niet te slecht laat neerzetten. Schone toiletten en werkende douches, da’s toch wel het minste, voor dat bedrag. ‘En anders ga ik me ermee bemoeien’, zeg ik. Felle blik opzij: ‘Dat doe je niet! Als het nodig is, regel ik het zelf!’.

Loslaten… Ik weet dat ze het kan...

6 uur ’s ochtends. Op weg naar huis. De ochtend is fris, ik ontwaar zelfs al een enkele hardloper. Radio 538 staat nog aan. Niet mijn zender, er is nog steeds feest. Ik draai de volumeknop open en laat de bas door de auto denderen.  Radio 1 kan even wachten. In gedachten zie ik haar meespringen en genieten.  ‘Blijf je mooie prachtige zelf en doe niets wat je niet wilt!’ Da’s de mama-boodschap die ik mijn rupsje nooitgenoeg mee heb gegeven. Omdat ik iets mama-achtigs mee wilde geven. En de rest heb ik ingeslikt.

Terwijl ik nog even terug in bed kruip, stijgt haar vliegtuig op. Haar avontuur is begonnen.

Dag lieverd, geniet!!!

 

Wilma

Geen opmerkingen:

Een reactie posten