dinsdag 26 april 2011

Op reis met je team

Leef je eens in en laat je fantasie de vrije loop: Je bent op reis met je team. Hoe ziet dat eruit? Waar gaan jullie naartoe? Is de weg glad of hobbelig? Hoe is het weer? Loopt iedereen bij elkaar of lopen sommige mensen voorop of achterop? Wie weet de weg? Hoe merk je dat? Draag je een rugzak met bagage of heb je een grote bolderkar die je om beurten trekt? Wat voor een weer is het? Wat voor een sfeer is er?

Wanneer je deze metafoor door teamleden individueel laat uitwerken en elkaar nadien laat bevragen op hun beelden, ontstaan bijzondere diepgaande gesprekken. En verrassende inzichten. Een directeur constateerde dat zij Djoser-reizen organiseerde, terwijl haar team zich gedroeg alsof zij bij haar een Krasreis hadden geboekt. Een teamlid tekende haar directeur boven op een hoge berg, met een megafoon in zijn hand, roepend hoe prachtig het daarboven was. Het team zat aan de voet van de berg uit te puffen aan een picknicktafel en dacht er het zijne van.
Een teamlid voelde zich verdwaald in een groot donker bos. Ze wist dat haar collega’s ergens in hetzelfde bos actief waren en hoopte dat ze snel het einde zou bereiken. De intern begeleider trok sprintjes in haar metafoor, om iedereen moed in te spreken en te laten weten dat zij er bijna waren.

Wat mij vooral verrast bij deze werkvorm is de waarde van ieder teamlid. Wanneer blijkt dat een kersvers teamlid een heel ander beeld heeft van de trektocht dan iemand die al jaren meereist, kun je elkaars werkelijkheden verkennen. Mensen kiezen hun eigen symboliek, de ene tekent, de ander schetst, een ander schrijft, maar het beeld van samen op reis zijn, spreekt kennelijk volop tot de verbeelding.

Het ErvaringsGericht onderwijs is gericht op de ervaringsstroom van de ander, op reconstructie van de complexe werkelijkheid. Op deze verhalende manier kun je op beeldende wijze elkaars werkelijkheden verkennen. Ik nodig je van harte uit jouw fantasie op reis te laten gaan, mocht het je aanspreken.

(c) Wilma van Esch

Wilma van Esch (1966)  is projectleider van het expertisecentrum E.G.O. Nederland, eindredacteur van het tijdschrift Egoscoop en voorzitter van het docentennetwerk Jonge Kind. Zij verzorgt  lezingen, tweedaagses, studiereizen, trainingen en workshops voor leerkrachten,  schoolleiders en docenten HBO.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten